Nomi4s har fokus på affaldsminimering og cirkulær økonomi i EU-udviklingsprojekt.
Et spændende og innovativt udviklingsprojekt.
Nomi4s har fokus på affaldsminimering og cirkulær økonomi i et nyt
EU-udviklingsprojekt
Region Midtjyllands store EU-projekt – Circular Economy Beyond Waste, har deltagelse af over 20 partnere, hvoraf Nomi4s bidrager med projektet REUSE. REUSE-projektet løber fra 2022 til og med 2024, så vi er allerede godt i gang.
REUSE, har fokus på forebyggelse af affald, og etableres fysisk på Skive Genbrugsplads. Det vil vise nye veje for fremtidens genbrugspladser, hvor der igangsættes initiativer indenfor bæredygtighed og cirkulær økonomi.
Cirkulær økonomi handler om at holde materialer og produkter i kredsløb med den højest mulige værdi, længst muligt, og bryder med den lineære værdikæde, som starter med udvinding af ressourcer og ender som affald, eller sagt med andre ord: vi skal væk fra køb – brug – smid væk - kulturen i samfundet.
Vi skal, i højere grad end vi gør nu, forhindre at ressourcer bliver til affald. Det betyder, at vi skal brænde mindre, deponere mindre, forebygge mere, genbruge mere, genanvende mere og understøtte cirkulære tiltag hos borgere og virksomheder.
Ny udvidelse af genbrugspladsen med genbrugsbytteområder og arrangementer
Projektet inddrager Skive Genbrugsplads med fokus på nye koncepter og samarbejder med lokale partnere, der kan hjælpe med til at ændre vores opfattelse af affald, og hvordan genbrugspladsen anvendes.
Målet er, at projektet skal hæve 375 tons affald højere op i affaldshierarkiet.
Nye muligheder for virksomheder
Projektet har også fokus på at skabe nye cirkulære partnerskaber og innovation i virksomheder. Vi skal identificere nye muligheder for at virksomheder kan genanvende og genbruge. Det kunne også indebære at identificere virksomheder, som kan bruge en anden virksomheds restprodukt i deres produktion.
Projektet har allerede startet et samarbejde med Skives kommunale beskæftigelsesvirksomhed, BOMI. Produktionsvirksomheden yder beskyttet beskæftigelse, afklaring, praktik og aktivering til borgere i Skive Kommune. De har været interesseret i opgaver, der kan styrke deres bæredygtighedsprofil.
Nomi4s havde inden samarbejdet med BOMI begyndte, sendt bøger, indleveret på genbrugspladserne, til forbrænding. Dette skyldes, at limen i ryggen af bogen gør, at papiret ikke kan genanvendes.
Én af opgaverne i projektet har været at undersøge mulighederne for få en lokal aktør til at skære bogryggene af, så papiret kan genanvendes. Her bød BOMI sig til og investerede i en skæremaskine til formålet. BOMI modtager nu bøgerne og afsætter selv papiret efter at ryggene er skåret af.
Projektet er blevet en stor succes og borgerne i beskæftigelse hos BOMI kan se mening i opgaven. ”Det er en god historie hele vejen rundt” siger Jesper Bak, værkstedsassistent på BOMI.
Samarbejdet er således lykkedes med målet om at have fokus på alle tre aspekter af bæredygtighed: Miljø, mennesker og økonomi. Der er nemlig også penge at tjene for BOMI, da papiret i øjeblikket giver en positiv pris, når det sendes til genanvendelse.
I første omgang var tanken blot at få gjort papiret klar til genanvendelse, men virksomheden har selv udviklet et projekt, hvor bogryggene også kan udnyttes. De sælges til eksempelvis vægdekoration mv.
Se billederne af bogryggene nedenfor.
Bøgerne gives først til den lokale genbrugsbutik, Folkekirkens Nødhjælp, for at sikre at bøgerne først og fremmest genbruges. De som ikke kan sælges, sendes herefter til BOMI. Således prioriteres øverste niveauer af affaldshierarkiet først.
Projektet er løbende udvidet og BOMI har blandt andet skaffet en større skæremaskine og undersøger mulighederne for at modtage gamle bøger fra andre aktører, eksempelvis biblioteker.
Læs mere om projektet på BOMI’s hjemmeside. (Åbner i nyt vindue)
Har du gode ideer eller input til projektet er du velkommen til at kontakte projektteamet
Affaldshierarkiet
Der findes mange ressourcer i vores affald. Affaldshierarkiet viser, hvordan vi kan håndtere affaldet bæredygtigt.
Jo højere oppe i affaldshierarkiet affaldet behandles, jo bedre passer vi på miljøet og vores ressourcer.
Affaldshierarkiet er således et prioriteringsværktøj.
Ved behandling af affald, skal det overvejes, om affaldet kan behandles højere oppe i hierarkiet.
Kontakt
Har du spørgsmål eller forslag til ovenstående projekt, er du velkommen til at kontakte os.
Projektteam:
Irene Johansen
Anja Jensen